Ústava versus koaliční smlouva. Je to normální?

12. 11. 2016 12:28:03
Říká se, že v České republice chytrý Honza i hloupý Honza mají společnou schopnost. Vždy najít řešení jakékoliv situace, přitom zákon ponechat nedotknutý někde stranou, ale fakticky jej různými kličkami pitvořit.

Tak jsme za uplynulých 25 let vstřebali různé koaliční či opoziční smlouvy umožňující vládnout té či oné straně, která sice ve volbách zvítězila ale tak, že jí toto vítězství v parlamentní matematice nestačí na vyslovení důvěry.

O opoziční smlouvě se (raději) nemluví, oba její signatáři se stali prezidenty republiky, ovšem mnozí politici na dobu opoziční smlouvy hledí jako na dobu temna, zhasnutého světla a divokých lobbystických rejů či obchodů zakončených někdy až amnestií prezidenta republiky.

Podobná situace nastala po mimořádných volbách v roce 2013, byla ovšem řešitelná snadněji, neboť strany, které se na koalici dohodly měly dostatek programových průniků i ochotu vládnout společně. Ovšem skutečnost, že dvě nejsilnější koaliční strany jsou současně nejvážnějšími politickými konkurenty současnosti postupně vytvářela napětí mnohdy až jistý antagonismus.

Dnes, rok před řádným termínem voleb asi mimořádné volby nehrozí. Druhá nejsilnější koaliční strana posiluje, už dávno v žebříčcích preferencí jasně vede, ovšem nedávné volby krajské jí ukázaly, že zvítězit nestačí, že je třeba umět se dohodnout. A protože její předseda, Andrej Babiš kritikou na všechny strany nešetří, na svém osobním rozporu politika a mocného podnikatele, miliardáře, založil svoji filosofii a je třeba zdůraznit, že volič tím nikterak pohoršen není.

Nechci rozvíjet úvahy o současné situaci. Je věcí politických stran, jak si řeší své vnitřní záležitosti, jak reagují či nereagují na volební úspěchy či neúspěchy. Není to věc bezvýznamná, pohled pod pokličku je někdy velice šokující, když odhalíte, že strany jsou vlastně také jakýmisi koalicemi krajských či okresních seskupení s nepsanými koalicemi pro cokoli, včetně volby předsedy, místopředsedů, různých kandidátů, že snaha být stranou demokratickou může být pro mnohé jen heslem, rouškou, „aby to tak při pohledu z vnější vypadalo“.

Když se předseda vlády rozhodl, že některé ministry své vlády vymění, zpozorněl jsem. Každý máme nějakou motivaci, proč politiku sledovat. Já prakticky celoživotně pracují v oblasti bydlení, bytové politiky a družstevnictví. I toto jsou oblasti, kterých se kompetenčně dotýká řada vládních rezortů. Celých 25 let po revoluci se věnuji tomu, aby mnohdy málo kompetentní ministři, politicky podjatí poslanci neškodili lidem a dali jim zákony hájící jejich práva a nikterak je neohrozili.

Proto bych v některých rezortech změny přivítal. Když Nečasova vláda poněkud ukvapeně prosadila novou civilní legislativu, bylo záhy jasné, že akademičtí experti okolo profesora Eliáše vytvořili model stěží v praxi aplikovatelný (odpustím čtenáři nezáživnou analýzu), platí to zejména pro členy družstev (cca 600.000 rodin) a domy v bytovém spoluvlastnictví (společenství vlastníků existuje cca 45.000). Odhaduji, že ohrožení jistot se tak týká cca 3,5 milionu občanů, mnozí to ani netuší. Přitom ta ministerstva, která mají tyto oblasti v kompetenci, tedy ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo spravedlnosti tyto věci neřeší, a když se o to pokusí (MS) tak přináší riziko ještě horší úpravy.

A tak jsem zajásal. Je přece jasné, že pokud by měl být ve vládě někdo vyměněn tak ti, kteří své rezorty nevedou k naplnění kompetencí. Tedy ministři pro místní rozvoj a spravedlnosti.

Jenže toho se nedočkám. Jaký smysl má Ústava ČR ve svých ustanoveních dávající premiérovi plnou kompetenci navrhnout odvolání i nové jmenování člena vlády, když se jakousi smlouvou o koalici svého ústavního práva de facto vzdal. K čemu řeči o kogentnosti ustanovení ústavy, její nadřazenosti nad ostatními normami, když politickou dohodou lze omezit cokoliv, i ústavní práva premiéra.

Přečetl jsem si tuto pasáž koaliční smlouvy. Zní: „Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany.“

Tak tedy podporu, nikoliv souhlas. Nic o tom, že když nenaleznu podporu, nesmím využít svého ústavního práva.

Ač jsem měl v životě k našim ústavním činitelům po mnoho let dost blízko tak vím, že každý z nich by v této situaci jednal jinak. Někteří by, rok před volbami, přinejmenším po provedených pohovorech se všemi členy vlády jasně řekli, kteří ministři nenaplňují přinejmenším text koaliční smlouvy (ministerstvo pro místní rozvoj mělo přinést zákon o sociálním bydlení a nepřineslo nic), jsem přesvědčen, že jak Jiří Paroubek tak možná i Miloš Zeman, ač jsou nepochybně zcela odlišné osobnosti, by do stolu udeřit uměli, jasně by se vyjádřili, požádali předsedu koaliční strany „o podporu“ veřejně a pokud by se jí nedočkali, tak by ministry odvolali.

Lehce se poučuje, lehce říká z tepla domova co by ten který vrcholový politik měl udělat. Hýřit odvahou, když se na věc dívám z dálky je snadné. Ale úvaha o tom, zda je moudré a vůbec možné zbavovat se ústavních kompetencí prostou smlouvou by mě od politiků i expertů velice zajímala. To by nakonec mohl být příště jmenován premiérem ten, kdo se smluvně zaváže, že na jednání vlády ani nepromluví.

Ale premiér Sobotka by (nejen u mne, věřím) získal body u veřejnosti tím, že alespoň nazve věci pravým jménem: „Neporuším rok před volbami smluvní závazek, ale odvoláni by měli být ti konkrétní ministři, kteří svoji práci dobře neodvádějí. Jsou to tito...“

Dočkám se?

Autor: Ivan Přikryl | sobota 12.11.2016 12:28 | karma článku: 18.42 | přečteno: 567x

Další články blogera

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 399 | Diskuse

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.63 | Přečteno: 348 | Diskuse

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma článku: 9.89 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma článku: 6.25 | Přečteno: 147 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906

Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...