Legislativce ministerstva spravedlnosti 168 letá historie družstev nezajímá.

25. 01. 2017 13:43:21
Pokud by šlo jen o tradici tak by to byla jen neznalost. Ale ono jde také o jistoty více než šesti set tisíc rodin žijících v družstevních bytech, téměř 2 miliony občanů, kteří netuší, že toto ministerstvo ohrožuje jejich jistoty.

Připravuje se novela zákona o obchodních korporacích. Tým ministerských legislativců nejen že v ní neřeší nedostatky stávající právní úpravy, pasti, které přinesla nová civilní legislativa například rizikem likvidace družstva soudem, pokud dosud družstva nezměnila stanovy, na což „prozíravý zákonodárce“ stanovil kvorum přítomnosti 100 % členů, ale připravuje novelu přinášející další a zdaleka větší rizika.

Mladí právníci ministerstva asi nic netuší o specifikách družstev ve světě. Téměř miliarda obyvatel planety nalezla v družstvech dostupnou službu, jistotu, prospěch, například 120 milionů Američanů má důvod být jejich členem, protože jejich smyslem není podnikání ale služba prospěch svých členů. U nás vznikala první družstva okolo roku 1849.

Ve světě je tomu jinak. Pan prezident USA Donald Trump chválil nedávno tuto formu svépomoci v Severní Karolíně, kde si lidé založili družstvo které, zřídilo solární elektrárnu ne pro „fotovoltaické magnáty“ ale proto, že kontrolují její hospodaření a mají levnou elektřinu. Přijedete-li do Bostonu a navštívíte Harvardskou univerzitu naleznete snadno družstvo studentů, ve kterém dostanou levně vše co potřebují - sešity, oblečení. Turistům za tržní cenu, členům za režii se slevou. To jen například. Družstva ctí světově jistá pravidla, které formulují jako „družstevní principy“ a OSN doporučuje každé dva roky vládám členských států, aby to respektovala a nové právní úpravy s družstvy konzultovala. Základem jsou stanovy obsahující vnitřní pravidla bez diktátu státu. Ministerstvo spravedlnosti ČR na to nehledí.

Proto nyní ministerští úředníci družstva ignorují, „jděte k čertu s tradicí, hodnotami, principy, demokracií“ říkají off rekord zástupcům družstevních svazů. Jste obchodní korporace jako každá jiná, my vám určíme právní režim a dost. Externí experti ministerstva, mnohdy ctihodní soudci řešící ojedinělé kauzy 5ti- 10ti případů neshod v domě, třeba při plánování oprav, hned nařizují stoprocentní shodu členů při rozhodování což je v praxi nemožné. Novou konstrukcí vypořádacích podílů způsobí, že v ekonomicky slabších regionech záhy upadne družstvo do insolvence a lidé mohou přijít o své byty. Tak je to vážně. Víc než si myslíte.

Členové to zatím netuší. Nebrání se, a odborníci družstevních svazů nevycházejí z úžasu. Zastává se jich snad jen Úřad vlády a přímo premiér Sobotka, ale zatím marně, ministerská mašinerie rozpory nebere a doposud trvá na svém.

A tak nezbývá než veřejný apel na členy, Necháte si to líbit? Opět chceme být raritou v Evropě, ve světě? Umíme ochránit práva minorit, i dnes se může přehlasovaný člen družstva obrátit na soud má –li pocit, že ostatní porušili zákon, stanovy.

Pracuji v družstevnictví celý život, i v mezinárodním měřítku, znám nejen Evropské modely a tvrdím, že jsme dost raritou. Připadám si jako v africkém rozvojovém státě s nedemokratickým režimem, kam jsem před lety jezdil s kolegy pomáhat při tvorbě družstevní legislativy. Teď abych volal Mezinárodní družstevní svaz na pomoc k nám? Asi napíšu panu prezidentu USA, aby nám pomohl, a poslal experty, kteří objasní význam družstev u nich. Mimochodem je to doména republikánů i demokratů. Oni totiž ctí družstva a vítají jejich roli. Nejen oni, celý moderní svět. Jen doma není nikdo prorokem, že. Tak volám SOS. A vzkazuji členům – nenechte si to líbit!

Autor: Ivan Přikryl | středa 25.1.2017 13:43 | karma článku: 23.93 | přečteno: 673x

Další články blogera

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 399 | Diskuse

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.63 | Přečteno: 348 | Diskuse

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma článku: 9.89 | Přečteno: 292 | Diskuse

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma článku: 6.25 | Přečteno: 146 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906

Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...