Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědomá lež, mentální rezervace, prezident a ústavní činitelé. Proč?

Sleduji zprávy přes internet, již několik dní. Nestačím se divit. Nejdřív zaplňuji facebook replikami na pro mne nepochopitelné spekulace okolo Ústavy, pak spokojen poslouchám prof. Gerlocha či Pavlíčka,doc.Kyselu a další. 

Copak to není jasné?  Ústavních expertů je najednou plný facebook, také revolucionářů, anarchistů a kdo ví koho. Některé bych se bál potkat na ulici. No když to ale čtu, jímá mě hrůza. Proč to politici dělají?

A tak tedy s určitým časovým zpožděním ale v přímém přenosu sleduji současnou krizi v České republice a zdráhám se jí dát nějaký přívlastek, upřesnění? Je to krize politická, ústavní či jaká?

Je to opravdu tím pohledem z dálky, že se mě zdá spíš krizí trapnou, když lidé nesporně inteligentní, povětšinou sečtělí, někteří v politice či v podnikání úspěšní kamuflují, a v mluvě politického ptydepe říkají jen to co se jim z objektivní skutečnosti hodí. Všichni mluví o tomtéž, a přece každý jinak.

A tak jsem si zagůgloval, snad mě všemoudrá studnice vědění pomůže pochopit, definovat.

Ptydepe mělo v prostředí děje hry Václava Havla (z roku 1965) jako umělý jazyk zajistit štěstí vyloučením emocionality, nepřesností, mnohoznačnosti atp. Ptydepe bylo vyvinuto ryze vědecky, tak, aby eliminovalo dvojznačnosti a možné omyly z přeslechnutí stejně nebo podobně znějících slov. Podle hry se každé slovo ptydepe od těch ostatních musí lišit minimálně o 60 %. Délka slov byla vybrána podle četnosti, s kterou se v mluvě vyskytují. Výsledkem pak bylo, že jazyku nikdo nerozuměl. Ptydepe podle Havla by asi vylučovalo nejasnost, ale zabránilo pochopení smyslu.

Ano, politici si vyrobili vlastní jazyk ptydepe politicus s větami neškodnými jako „já to vnímám“, nebo „dovedu si představit“ a podobně. Neřeknou nic, ale řeknou to hezky. Jiní zas klejí jak dlaždiči, aby se přiblížili lidu. Ne, ptydepe příčinou mého znepokojení není. To je jejich jazyk trvale.

Je to tedy lež politiků? Lhát prý neznamená jen říkat to, co není pravda. Znamená to hlavně říkat víc než to, co je ve skutečnosti pravda. – (Zdroj - Albert Camus). To se mě zdá bližší skutečnosti.

 Pravdou v určité části kauzy která mě udivuje nejvíc,  je nesporný text nejvyššího zákona – Ústavy, ovšem někteří politici si dodávají vlastní okolnosti, podmínky, proč se podle ní nechovají, říkají víc, než je pravda, tedy cosi o koaliční smlouvě, o nutné rozvaze, hledají odkládací podmínky a Bůh ví co. Lžou, a to vědomě, milosrdně, nemilosrdně ale lžou.

Pacta sunt servanda (lat. v překladu „smlouvy se mají dodržovat“). Mají se ale uzavírat, když je plnit není možné? Co je motivací – zákon či „spravedlivé přesvědčení“, dobré mravy, to vše jsou na přeskáčku pojmy závazkového, civilního práva, povětšinou by byla neplatná taková dohoda, která byla uzavřena v rozporu s těmito principy. Je-li od počátku neplatná určitá část koaliční smlouvy je-li omezením ústavních práv ústavního činitele, je nesporné. Je to tak. Ale proto ta úvaha o lhaní – každý z našich ústavních činitelů – prezident, premiér, místopředseda vlády, ministr mají tým lidí okolo sebe, kteří jim pravdu řeknou, výklad podají. Pan Babiš je příkladem toho, že je třeba hodně mluvit, říkat více a mimo vlastní problém, tedy podle uvedené definice účelově lže. Ale především proč někteří politici lžou, když jim musí být jasné, že pan prezident nemůže déle než nezbytně odkládat úkon navržený premiérem, jinak to pro prezidenta nebude dobrá vizitka, možná i hůře. Lež je asi pro mnohé „politický nástroj“, ale příčinou krize není. Jen snahou ji odsunout, schovat, příčina je jiná.

Pak je zde ještě tzv. mentální rezervace (lat. reservatio mentalis), nesoulad vůle a jejího vnějšího projevu je vnitřní výhrada právně jednajícího, kterou neprojeví navenek a kterou tak druhá strana nemůže odhalit. Jednali naši aktéři v mentální rezervaci, když sestavovali vládu a uzavírali koaliční smlouvu? Nejednali, čteme-li tu část kde konstatují, že tato smlouva neomezuje ústavní práva smluvních stran. Pokud však jednali v mentální rezervaci, je smlouva v této části neplatná, dokonce se k té části obvykle v praxi nepřihlíží.

Asi nelze tuto situaci zužovat jen na procedury ústavní a spory o ně. Ty jen zakrývají jiné, daleko podstatnější okolnosti.

Okolo politiků se z mnoha důvodů trousí, plazí, svádí je, chválí mnoho specificky vybavených lidí, lobbyistů, věrozvěstů, zaručených informátorů a novinářů. To tu bylo, je a asi bude. Je jen na politicích, aby nepodlehli jejich svodům a nabídkám zaručených informací, aby pochopili, že je to cesta do pekel. Jen vzpomínejte,kolik politiků naletělo a jsou v propadlišti dějin. Znal jsem jich v minulosti celé zástupy a většina z nich nedopadla dobře. Ještě hůř dopadali politici, kteří jejich svodům podlehli.

Zákulisí politických stran je plné takových lidí, mnohdy renomovaných právníků, jindy v podstatě „lidí z ulice“,ale hůře, bývalých policistů či zpravodajců kteří tvrdí, že jsou za peníze schopni sehnat cokoliv. Chci o tom, též ze svých zkušeností, napsat knihu. Lidé v mém okolí nenaletěli asi měli štěstí. Dobří úředníci je ke svým šéfům ani nepustí, ale zdá se, že mnozí takovým lákadlům podléhají. Poškodit politického soka je snazší než ho trumfnout programem, politickou soutěží. Má-li politik zároveň prakticky neomezené finanční možnosti, pak je to lákadlo oboustranné. Takový Andrej Babiš je jak sladká návnada jistě cílem těch, kteří by za mrzký peníz udělali cokoliv. Je jak mucholapka. Ale o to by měl být odolnější.

Ale asi není.  Ale zdá se, že on tuto praxi dokonce povýšil na systém. A to je pravá příčina krize, která dřív nebo později musela přijít. Pokud ji přežije a nepřestane, je stejně jeho politický život limitován. O to hůř že mu pořád dost lidí věří a není nic horšího než zrazený volič, politické strany o tom mohou vyprávět.Za pár let to již neustojí. Spolu s nekonečnou vulgaritou, urážkami, okořeněné nekonečně drzými větami Jiřího Ovčáčka, který se staví jaksi hned vedle prezidenta a hovoří o „šíleném premiérovi“ a různých „spiknutích“ a podobně, to vše vytváří onu hroznou atmosféru. Jiří by potřeboval na zadek, ostatní by měli být příkladem. Ehm.

Rozumný prezident by jednal ihned. Lidé ocení, když rychle přinese řešení, které vychází z Ústavy. Když splní poté i roli moderátora a svojí autoritou „zkrotí“ zdivočelé politiky a zapomene na mstu. Jinak je to jeho první a poslední volební období. A Babiš už nevystačí omluvou, že je v politice nový. Měl by se poučit a dokázat, že chyby neopakuje. Ale na čas by měl být v ústraní, alespoň mimo vládu. Pak rozhodnou voliči, to je jasné. A kdo premiérovi cokoliv vyčítá měl by uznat, že, zejména ze strany prezidenta, byl vystaven přímo atentátu na svůj mandát. Přijmout demisi ohlášenou ale nepředloženou je světový primát Miloše Zemana. Ještě že Sobotka neztratil hlavu, teď už by byla úplná krize. Měli jsme dva policejní prezidenty, teď bychom měli možná dva premiéry.....

Jdu spát, v Praze za pár hodin svítá. Co přinese příští den, co se stane za týden?

 

JUDr. Ivan Přikryl

Autor: Ivan Přikryl | středa 10.5.2017 10:07 | karma článku: 12,59 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik