Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milá či nemilá demisní vládo, budeš pokračovat v nicotě?

Před čtyřmi roky jako by se čas zastavil. Zápalná šňůra k výbuchu nevole občanů v bydlení již hoří..

 

Dnes jsem po ránu (jsem 6.568 km na západ od Prahy, takže mám o 6 hodin méně) přečetl vzpomínku Stanislava Křečka, co psal před 4 lety o sociálním bydlení. Zoufá si nad marností našeho snažení. Je to bohužel, komické. Politici ČSSD hledají lupou, kde se dopustili chyby. Hnutí ANO mělo ve své moci Ministerstvo pro místní rozvoj, které kompetence v bytové politice drží. Jeden za 18 druhý bez dvou za 20. Tedy v bytové politice abych neurazil slavná ministerstva, které pan premiér tak chválil....Ale vážně. BYTOVÁ POLITIKA JE SUD PRACHU A DOUTNÁK UŽ HOŘÍ. Nejen sociální bydlení a ubytovny. Nedostatek levných dostupných bytů pro mladé, nekonečně se zvyšující nájemné, nedostatek nových bytů

 

 

 

 

 

....to vše je jen náznak problémů. Každý den kdy se řešení odkládá je centimetr uhořelé zápalné šňůry. Čtu si jak na Pankráci v pověstném "véčku" si kupují byty zasloužilí miliardáři (Jaromír Jágr) ale také jiní, Soukup z Barrandova, Janoušek dočasně z vězení a galerka, sorry galerie lidí, kteří jsou schopni zaplatit desítky ba stovky milionů. Ti jsou bez problému.  Proboha, předsedo vlády v demisi, nepokračujte ve slepotě předchůdců. Bude to zas marné?

Tenhle následující článek je z června roku 2014. POKRAČOVÁNÍ V DALŠÍCH DÍLECH.

____________________________________________

Je snadné z kanceláře někde v Praze kázat moudra o sociálním bydlení. Sebedůvěra daná celoživotní praxí a studiem zahraničních modelů „na místě samém“ v průběhu více než dvaceti let mě dává sebedůvěru, že má řešení jsou ta nejlepší, nebo alespoň „jedna z mnohých, která lze realizovat“.

Když ovšem zajedete na místo samé, do regionu kde se starostové, pracovníci sociálních odborů, terénní pracovníci a další, denně s problémem osob „na okraji společnosti“ setkávají, pochopíte svůj omyl. A taky jistá nebezpečí že rozkolísanost názorů na řešení, od obhájců lidských práv a důstojnosti, přes řešení sociálních dávek až po koncepční podmínky technicko-stavební, přinese ve výsledku něco jako když pejsek a kočička vařili dort. Tedy samé dobré úmysly, pravdy, hozené do papinova hrnce praxe nejen že budou k nejídlu, ale ten tlakový hrnec může vybouchnout.

Kde beru důvody k tak vážným slovům a varování?

Ona praxe je daleko košatější. Médii skloňované „ubytovny“ se při bližším pohledu stávají složitější. Lehce jim naordinujete technicko-stavební požadavky na vybavení, WC v každém bytě, samozřejmě koupelny, prostě důstojné prostředí. Lehce mohou poslanci a senátoři změnit výši pomoci v hmotné nouzi tak, aby na chudobě podnikavci nebohatli. Sociální inženýrství je lákavé.

Na místě samém ale pochopíte, že jsou ubytovny, které provozují obce, ubytovny které provozuje podnikatel, a také že možná ještě nebezpečnější je nový fenomén – poskytování ubytování ve vlastnických bytech, které podnikatel snadno masově odkupuje. Je to vskutku jako infekce, kterou nikdo neléčí.

Obecní ubytovna ve Varnsdorfu nemá WC v každém ubytovacím prostoru. Jde asi o bývalý hotel, kde byla kuchyně a WC na chodbě. Lidé před 25 lety na to byli zvyklí, když se v hotelu ubytovali. Ale ta obec v ubytovně zajišťuje řadu dalších sociálních služeb. Společné WC několikrát denně kontroluje, uklízí, desinfikuje, taktéž kuchyňskou místnost. Dbá na bezpečnost. Mladá paní učitelka popisuje, jak přesvědčují romské děti již do předškolní výchovy a to ne bez úspěchu. Terénní pracovník Vám sděluje své zkušenosti. Problémy lokality? Nezaměstnanost, beznaděj, romská populace se navykla žít na dávkách, které jsou poměrně štědřejší než průměrná mzda lidí pracujících, avšak práce je k nesehnání. Starostové kritizují zrušení veřejných prací – také proto, že dnes mnozí lidi na okraji společnosti považují za zdroj příjmů plození dětí, nikoliv práci.

Když jim mimo jiné říkám názor jak by mělo být poskytování ubytovacích služeb licencováno a podmíněno zmíněnými požadavky na vybavení, tak mě starosta sdělí. Naše ubytovna má náklad na dospělou osobu 3580 Kč/měsíc, na dítě 1750 Kč/měsíc. Sociální služby dotujeme z našeho nevelkého rozpočtu. Kdo zaplatí tyto Vámi navrhované rekonstrukce? Stát? Tomu nevěří. Rozpočtové určení daní nám nepomohlo….

V sousedství je také ubytovna. Soukromá. Tam si správce (vlastníci jsou povětšinou skryti, v regionu prý jde o jakousi Italku (?) tedy bílý kůň, pardon, kobyla),  tedy tam si správce hledí jen toho, aby ubytovaní dům zcela nezdevastovali, žádný dozor nad bezpečností, klidem. To ať dělá Městská policie. Od čeho ji máme.

Existence takové ubytovny dramaticky sníží ceny nemovitostí v okolí. Nikdo tam nechce bydlet. Starosta oslovil zdejší studenty střední školy. 98% mladých lidí hodlá odejít tam, kde je práce a klid.

V tomto prostředí se rodí onen „infekční“ fenomén. I zde jsou paneláky, ve kterých mají po privatizaci občané byty ve vlastnictví. Zatím co v Praze jde o milionové hodnoty, tady je cena dost nízko,  pod sto tisíci korunami. A právě jednotky skupují podnikatelé. Koupíte v paneláku dvě tři jednotky, nastěhujete tam, jak jinak, co nejpočetnější rodinu, žádnou sociální pomoc a péči jim samozřejmě neposkytnete. Ceny ostatních bytů klesnou ještě více a kdo může, odejde. Za půl roku za rok jsou jednotky v rukou jediného vlastníka a nový druh ubytovny je na světě. Společenství vlastníků rovná se jeden, ještě anonymní vlastník. A ten je vynalézavý. Podle pracovníků sociálního odboru  například okamžitě účtuje služby paušálem a úředník nemá žádnou možnost přezkoumat jeho výši, zákon mu to neumožňuje. Je to „černá díra“ na veřejné prostředky, říká ona pracovnice.

Ministři přijeli, vyfotili se, natočili rozhovor a odjeli, alespoň tak to tady jaksi bokem starostové vidí. S obavou hledí na aktivity těch různých úřednicko aktivistických komisí které košatě tvoří zákon o sociálním bydlení. To co jsem četl (oni to politici, Bůh ví proč, dost utajují) je ale vskutku nedobré.

Když se potom se stejnou situací seznámíte v nedalekém Děčíně, kde jen dík perfektní práci Městské policie, pernamentnímu dohledu drží sociální smír, začnete mít vskutku obavy. Ano jde především o romskou populaci. „Domácí Romové, to není problém“ říká pan primátor. Ale ti ostatní, ti tak nějak kočují. Podnikatelé zacházejí s romskými rodinami jako se zbožím. Když končí v jednom domě z jakéhokoliv důvodu, ihned jim nabídnou ubytování jinde….

Ano, znám funkční modely zahraniční, které se dají využít i u nás. Ale například v Británii byli v naší současné situaci v sedmdesátých letech minulého století. Čtyřicet let tam budují funkční systém. A my? Od roku 1989 bylo jasné, že tržní ekonomika přinese i nezaměstnanost, ale o sociálním bydlení nechtěl nikdo slyšet, až v posledních letech se tu a tom někdo zmíní. Do roku 1948 zde byl model, který vznikl ještě v dobách Rakousko-Uherska – od roku 1873 existuje systém obecně prospěšných společenstev bytových. Ještě za federace jsme jej chtěli obnovit. Místo toho přišla bezbřehá privatizace bytů obecních a družstevních. O sociálních bytech nechtěl nikdo ani slyšet.

Já svůj pohled na potřebné změny budu korigovat, dokonce mě napadá jak, ale to je jiná kapitola. Jen ji nelze donekonečna odkládat.

Autor: Ivan Přikryl | úterý 13.2.2018 16:40 | karma článku: 16,54 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 160x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik