Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referendum - do vlády či bezvládí

Dostávám denně mnoho mailů, jak od kandidátů na vládní posty, tak od odpůrců varujících, že lezeme do klece s predátorem, který nás roztrhá a vymaže z politické mapy. Jsem teď vzdálen asi 6435 km od Prahy a tak využívám svůj blog.

Ač adresáty tohoto blogu jsou především členové ČSSD, tak doufám, že mě ostatní čtenáři prominou, to co chci sdělit, je do jisté míry věcí veřejnou.

Hra na košatou "demokratickou" vnitřní diskusi v ČSSD je dost nebezpečná. Ukazuje rozdílná hodnocení zejména bývalých významných osobností strany a členů, kteří chtějí volit cestu práce pro voliče se všemi důsledky. Je to několik krajských stran sloučené pod republikovou střechu?

Nerozumím Jardovi Foldynovi, Liboru Roučkovi, rozumím Milanu Chovancovi i těm, kteří zatím nevědí, jak to dopadne a tak raději mlčí, aby mohli s českým "já to vždy podporoval" být opět v hlavním proudu. Svoji zatvrzelostí poškozují sebe, tak ostatní.

Motivace být členem jakékoliv strany vychází vždy z inklinace k jistému politickému směru. ale také z osobního očekávání. Být v politice aktivní, kandidovat do místního zastupitelstva, zastupitelstev krajů až po tlačenici úzkým hrdlem voleb do obou komor Parlamentu může být snaha měnit svět, kraj, obec, také ale najít pracovní, ba lukrativní uplatnění a podobně.

Znám dost členů různých politických stran, a já se k ním počítám, kteří v politice vidí prostředek naplnění profesních cílů v tom kterém oboru. Mým oborem je oblast zarostlá plevelem nečinností, politické naivity, oblast bytové politiky. K té se záhy vrátím (jako vždy když něco píši).

Přátelé i nepřátelé, procitněte. Řeči o tom, že jsme v minulé vládě splnili 80 % slíbeného nesdílím. Náš neúspěch ve volbách nebyl plodem ničeho jiného než jakési mantry, že občany zajímá "konec levné práce" když po dlouhá léta byli rádi, že vůbec nějakou práci mají (i když dnes je mnohde-ne všude-líp), zamezíme obchodu s chudobou (zatím co obchod vzkvétal, nové a nové domy na Mostecku, Šluknovsku či Ostravsku byly devastovány a lidé okrádáni o to nejcennější, bydlení). Neudělali jsme nic pro přijetí kvalitního zákona o sociálním bydlení, neobnovili jsme bydlení dostupné, necháváme 4 miliony nic netušících družstevníků a vlastníků v pitomé právní úpravě, kdy mnohé povinnosti ze zákona nelze v praxi realizovat. 4 roky jsme na politiky ČSSD (ale i ANO - Šlachtovou, Pelikána) volali, ať to změní. Ignorovali nás tak, jak to politik opojený svým mandátem často dělá. Ta vláda nebyla dobrá, naše politika nebyla zvládnutá, a tak jsme vše hodili na Luboše Zaorálka, který zasluhuje úctu, snažil se o nemožné, ale co chcete po třech a půl roce "nevýsledku" lidem slibovat. Úspěch byl vyloučen, jen jsme mu jako lídrovi ublížili.

Nové vedení ČSSD je jiné. Jeho podstatná část je přesvědčena, že strana musí svoji pověst rehabilitovat prací, výkonem. Píší o tom představitelé různých frakcí, senioři, europoslanec Poche a proti němu ústecká organizace chce v 15 poslancích uspat voliče zapomněním a pak, před volbami v převlečeném kabátě vyhrát volby s heslem "a hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil stranu ani hruď spoluprací s Andrejem Babišem". Když to říkají, tak to tak nezní, když to napíšete, jejich naivita přetéká.

Ano, každý den, když čtu zprávy se vztekám. Naše jednička - snížení sazby DPH na vodné, stočné, první tři dny nemocenské - to ve mě budí obavy. Jistě, proč ne, ale priorita? Co mladí lidé s nedostupným bydlením, co hrozba hypotéční bubliny s možnou následnou katastrofou, o tom všem jsem psal. Ale pořád doufám, že Jan Hamáček a místopředsedové nejsou tak naivní, aby toto byly jediné naše priority a že si chceme realizaci programu - nejen v bydlení - odpracovat tam, kde se zákony navrhují, připravují, ve vládě.

Není příjemné ani pro Andreje Babiše ani pro ČSSD mít trestně stíhaného premiéra.O té kauze nevím víc, než ostatní čtenáři. Ale znám úspěšnost státních zástupců v hospodářských kauzách, je bídná. Podle toho, co vím,je Babišův úmysl "ošidit stát a zneužít fondy", existoval li, jen v jeho hlavě, ale dokázat jej, tedy úmysl nelze. Postupoval podle pravidel. Po pár letech utrpení bych vsadil 3 : 1 že bude zproštěn obžaloby, bude-li vůbec obžalován. Nechme soudy soudcům a nehrajme si na svaté. Tak.

Také máme své "Altnery" kde postupujeme tak, jak máme právo ale nejsme schopni popsat tu genezi od jejího počátku, aby veřejnost pochopila, jaký to vše byl podraz (asi od vlastních straníků). Mohl bych psát romány (a také jsem jeden skončil) o kauze OKD, která také splaskává jako bublina s výsledkem, že stát okradla vláda Václava Klause v roce 1996....Mám pokračovat?

ČSSD , chce-li přežít příští volby v Parlamentu, musí začít pracovat, ne hrát poziční boje. Chce to nové tváře, které jsou korektní, ale razantní a nenechají se od dravého partnera oškubat. Kteří neudělají takovou pitomost, jako my, když jsme nějaký pitomý zbytečný protokol o lithiu podepsali pár dní před volbami. A strana, která přes 40 let dělala jednu blbost za druhou a v době,kdy se uran platil zlatem je prakticky zadarmo vozila do SSSR. Že, soudruhu Filipe? Vyšetřovací komisi na krádež uranu?

Vraťme se k referendu uvnitř ČSSD. Já hlasovat nemohu, schůze mé MO proběhne toto pondělí, a já jsem oněch 6435 km od Prahy a po mailu to prý nejde. Ale doufám, že členové této strany se nenechají obalamutit těmi, co podporou vstupu do vlády de facto přiznávají svůj neúspěch v minulém období. Jan amen.

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 24.5.2018 18:00 | karma článku: 8,88 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 295x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 160x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 14,57
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik