Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Program bytové politiky? V exekutivě i Parlamentu hrobové ticho.

O vysoké ceně bytů není pochyb. Na mých blozích o tom najdete řadu článků,úvah. Server iDnes dnes zveřejnil článek "Ceny bytů v Česku neustále rostou. Proč, a jaký bude další vývoj". Dostupnost bytů je nesporně problém. Jak dál?

Týž den Hospodářské noviny publikují kritický článek: "Dostupnost bydlení je v Česku stále větší problém. Politiky to zatím netrápilo. Probouzí je až volby".

Dodávám: Jen na krátkou dobu, pak zase usnou. Zejména HN kritizují sjednanou koaliční dohodu mezi ANO a ČSSD. Kritizují, že programové prohlášení neobsahuje ani samostatnou kapitolu o bydlení. (Na rozdíl od digitalizace nebo sportu).

Proč tomu tak je?

Největší překážkou pokroku v bytové politice státu jsou politici sami. Vládní koncepce minulé vlády byla sepsaná pod dozorem Karly Šlechtové je nic neříkající materiál, také proč,vždyť je vše v pořádku, možná drobná změna stavebního řízení, nic víc není třeba (blahobyt u nás zvítězil). Sociální bydlení - řeči, žádný zásadní skutek. Dostupné bydlení? Zrychlíme výstavbu. Připomíná mě to má mladá léta a naivitu Státní plánovací komise, že již v šedesátých letech obdrží každý občan byt zdarma.Jak to dopadlo, to už snad ví jen má generace.

Snad neprozradím nic tajného,když sdělím, že jsem byl v expertním týmu ČSSD pro přípravu koaličního programu. Nemohu si stěžovat, že by vedení strany nevěnovalo bytové politice pozornost. Jakmile se ale "rozhodlo", že ČSSD nemá ambice získat Ministerstvo pro místní rozvoj, padla aktivita na 30% původního nasazení. To je ale zásadní chyba.

Zpracovaný program uváděl toto:

Bytová politika:

Provedeme revizi koncepce bytové politiky, jejímž hlavním garantem musí být Ministerstvo pro místní rozvoj. Vláda prosadí modernizaci právní úpravy pro bytové spoluvlastnictví a bytová družstva v civilní legislativě tak, aby garantovala právní jistoty členů a nekladla překážky ve správě domů s byty ve vlastnictví. Využije při tom poznatky dosavadní praxe. Pro koordinaci s ostatními rezorty vytvoří dočasně post zmocněnce vlády pro sociální a dostupné bydlení.

Vláda zvýší objem finančních prostředků pro bytovou výstavbu v ČR s akcentem na podporu dostupného nájemního bydlení pro všechny občany, pro než je nedostupné získat na trhu bydlení prostřednictvím dotačních programů podporujících výstavbu, ale také určených na rozvoj technické infrastruktury, rekonstrukcí panelových domů a revitalizace sídlišť.

Vláda připraví zákon o sociálním bydlení k řešení potřeb občanů v bytové nouzi a na okraji společnosti. Zákon vytvoří potřebné podmínky pro obce, spojí poskytnutí sociálního bytu se soustavnou sociální a výchovnou prací. Uvedený zákon bude obsahovat také oprávnění obcí požadovat po investorovi v rámci výstavby nových bytů určitý podíl tzv. levných bytů.

Dostupnost bydlení pro všechny skupiny občanů je priorita vlády. Proto zpracuje zákon, který umožní všem korporacím a dalším subjektům získat finanční podporu. Vezme přitom v úvahu všechny podmínky stanovené Evropskou komisí pro poskytnutí podpory či využití principu SGEI (Služby obecného hospodářského zájmu). Předloží zákon o neziskové bytové korporaci a sociálním bytovém družstvu, který bude navazovat na již platnou a účinnou úpravu družstva sociálního. Podmínky zákona a poskytnutých podpor nastaví tak, aby neodporovaly slučitelnosti takové právní úpravy s právem Evropské unie

Vláda připraví nový zákon o realitním zprostředkování, abychom zvýšily jistoty klientů v realitních činnostech, a tak co nejúčinněji ochránili spotřebitele.

Tolik text programu.

Texty obdržel i premiér, ministryně pro místní rozvoj, poslanci. Zdá se mě, že politici reagují jen na to, co zdánlivě hýbá společností - "neexistující" migrace, vodné a stočné, nemocenská, digitalizace, sport. Pasáž o tom, že je bytová politika prioritou vlády je pryč. Proč? Vše jev pořádku?

Nedám vládě pokoj, i když má moc rovná se bezmoci. Na návrhu revize koncepce bytové politiky pracuji, někde koncem léta bych rád spolu s významnými hráči - Svazem měst a obcí, sdružením nájemníků, vlastníků, svazy družstev a společenství vlastníků, realitními kancelářemi a dalšími odborníky tento text projednal a vyzval vládu, aby opustila bláhové vize nicnedělání. Netoliko vládu, i místopředseda Netolický si opakovaně, bez diskuse a reakcí na podněty, hraje na cenzora, který z programu může jednostranně, silou svého mandátu, vyškrtnout co se hodí. Proč má moderní bytová koncepce, srovnatelná s modely vyspělých Evropských zemí tolik nepřátel? Proč je podceňovaná?

Protože politici necítí společenský tlak. Protože mladí lidé či senioři žehrají, že bydlení je drahé, ale nic víc. Protože 4 miliony žijící v družstevních či vlastnických bytech, více než 65.000 družstev a SVJ již natolik po 20 letech neustálých sporů o standardní právní úpravu na to "kašlou", nevadí jim teoretická hrozba likvidace, když nemění své stanovy. "Perličkou na dortu" je aktuálně nesmyslný způsob oddlužení dlužníků tak, že za ně zaplatí dluhy ostatní bydlící v domě. Ministr Pelikán je prostě experimentátor velice tvrdohlavý. 

Až tato bublina praskne a začne se vše hroutit, pak politici procitnou. Předražené byty, když dlužník nebude schopen své závazky splácet, budou neprodejné za původní cenu. Banka Vám prodá byt za 60% původní ceny, nebudete mít nic, a dál budete splácet 40% svého dluhu. Soudy začnou postupovat podle hloupé právní úpravy a likvidovat družstva či společenství neschopné dostat na schůzi 100% svých členů či vlastníků. Dlužníci se vysmnějou poctivcům stejně jako pobírači dávek pracujícím lidem.

Tak jen tak dál. Politici si "umí představit" ledasco, ale realizace změn je práce, které se brání i státní hydra. Návrhy zapadly. Na kolik let? Nebo jsem příliš skeptický potenciální koaliční vládo?

(....jako obvykle bude klid po pěšině. Ten Přikryl to píše pořád, tisíckrát opakovaná pravda se stává nezajímavá,karavana táhne dál.)

Autor: Ivan Přikryl | pátek 25.5.2018 14:15 | karma článku: 10,55 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik