Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Procitnou hybatelé společnosti, nebo to dopadne jako vždy?

Jednou, před několika lety, jsem četl krátkou esej o údolí smrti. Je to nejteplejší místo v Americe kde nic neroste, protože tam neprší. Prý ale někdy v roce 2005 zde pár dní pršelo. Suché vyprahlé údolí krátce na to rozkvetlo. 

 

 

 

Zdánlivá prázdnota, neplodnost, voda ale dokázala, že údolí není mrtvé, bylo jen nečinné, protože mu scházela právě ta životně důležitá věc - voda.

Tato zkušenost se dá přenést i do jiných oblastí našeho života. Politici mající ambice ukazovat lidem cestu a dbát o její blaho, aby byli opravdovými vůdci, pak mají lidem nabízet to co potřebují, aby jejich život nebyl vyprahlý ale plný spokojenosti, obrazně, aby rozkvetl jak krásná květina.

V té eseji, autora jsem si nepoznačil, snad mě promine, že ho necituji, citoval Benjamina Franklina: „Na světě existují tři druhy lidí: Ti, se kterými nehnete, lidé, kteří to nechápou, nechtějí chápat a vyhnou se tomu za každou cenu. Pak jsou lidé, kteří jsou tvární, jsou si vědomi potřeby změny a jsou připraveni poslouchat. A nakonec jsou tu hybači, lidé, kteří ty věci dělají.“

Šlo o to podpořit lidi v jejich přirozenosti a potřebách. Dát jim cíl, naději, šanci.

Lidmi, kteří chtějí být onými hybači jsou v našem prostředí a čase politici.

Můžete si sami odpovědět na otázky zda jsou naši aktuální, současní politici hybači. Zda dbají o veřejné blaho, jak v koronavirové krizi plní svoji vůdčí roli vůči lidem, s jakou odbornou erudicí, zda se obklopují lidmi, kteří problematice rozumí, nebo jen zpívají podle not, zda jejich práce je opravdu tou blahodárnou vláhou, která dává šanci klidnému životu či alespoň na důstojné přežití.

Nečním si ambice toto posuzovat. Jsem zeměpisně momentálně blíž tomu zmíněnému „údolí smrti“ než Matičce Praze. Jsem vlastně v roli pozorovatele, vzdálen 9.559 km.

Myslím, že vláda se uchopením problémů "jako obvykle" v nich zauzlila. Jistě již chápe, že aktivní kroky podmíněné pozitivním přijetím veřejností nejsou vždy řešením, jen o tom raději nemluví a nepřipouští si své fatální chyby, v době IT technologií bláhová řešení pro nejstarší občany, neschopnost klidného řešení bez zbytečných populistických proklamací, „já to všechno zvládnu, já to všechnu uřídím, já to všechno zařídím“ jí neslouží ke cti. Dál se do vlády trefovat nebudu, chybné kroky nevrátíš a myslím, že se již poučila ze svých chyb a jistě, že je veřejně hybatelé nepřiznají. Nezbývá, než jim nechat klid, doba skládání účtů se tak či tak blíží.

Není mě také volné, jak jakýsi Volný, z něhož mě je nevolno, muž lidem vyvolený a zvolený jménem lidu machruje násilím v parlamentu aniž by věděl, že mu to není nic platné, že lidem jako trapná postavička bude volný dál. Je to jen další atrakce do muzea podivných osobností této doby. 

Politik by se neměl soustředit jen na volební sliby. Před třiceti lety v lidech suchem totality odumřel, jak v té poušti, cit pro rozlišení populistického nafukování a nedobrou realitu, kterou jejich vláda přináší. Ve volbách se střídaly osobnosti, za jejichž zády probíhal košatý rej transformace a hledání cest. Obrazně „všichni jsou už v Mexiku“ nebo v daňových rájích.

Já na své zahrádce se snažím pečovat o bydlení, bytovou politiku v naší zemi. Jsem již matador, který přesvědčoval již Václava Klause a jeho koaliční partnery aby se bydlení věnovali ve všech jeho aspektech. Neudělali to, zničili šanci více než milionu bývalých státních bytů, které převedli obcím ale zakázali jim vybírat z nich takové nájemné, aby obec na tomto „daru“ neprodělávala. Tak se jich obce zbavily. Družstvo bylo pro ně synonymum sovětského kolchozu. Říci to republikánům v Americe, pak by nejspíš dostali pár facek. Naše pravice byla historicky nevzdělanou. Poučila se?

Chyby nejen Klausovy vlády, ale i nenaplnění šance v tolerončněpatentní vládě Miloše Zemana zašlapaly semínko naděje na evropsky standardní prostředí hluboko do země. Od té doby tu a tam malé mrholení po kterém následovaly další chyby. Výsledek?

David Cameron před pár lety řekl, že je ostudou Velké Británie, když čtyřicetileté děti u svých rodičů vstávají ráno do práce ze svých dětských pokojíků. A znovu podpořil neziskové „bytové asociace“ (Housing Association), které za nižší nájem dávají na trh levnější byty, ty již vlastní více než 2 miliony bytů. Mohu mluvit o Rakousku, Norsku, o více než 25 milionech podobných bytů v Evropě, který mají tento charakter.

V roce 2017 utratilo 10,2% domácností v EU více než 40% svého disponibilního příjmu na náklady na bydlení, ale tento podíl se při zohlednění domácností ohrožených chudobou zvyšuje na 37,8%. Při zohlednění nákladů na bydlení je zároveň 156 milionů lidí ohroženo chudobou, oproti 85 milionům před zohledněním nákladů na bydlení (EU SILC).

Situaci v České republice si můžete snadno dohledat v údajích Českého statistického úřadu, referátech České národní banky či v médiích. Kde kdo dnes ví, že v bydlení není cosi v pořádku. Akorát se na pravici dosud žádný Cameron neukázal.

A tak jsem rád, že po 30 letech, kdy v České republice hovoříme o absenci kvalitní vize moderní bytové politiky, byl ve středu propuštěn do 2. čtení poslanecký návrh Jana Birkeho a dalších, o obecně prospěšných společnostech bytových a dostupném bydlení.

Četl jsem si stenozáznam z jednání. Nejvěrnější stranou svých (chybných, překonaných) ideí je ODS. Ta rovnou navrhla zamítnutí návrhu. Asi pod heslem „my to uděláme lépe“. No, alespoň v bydlení, Pán Bůh chraň.

Každý poslanecký návrh jistě má více chyb než když mašinerie právníků v připomínkovém řízení drtí každé slovo, jde-li o návrh vládní. Problém je v tom, že třicet let tady takový vládní návrh nebyl. A tak doufám, že ostatní strany, které jsou propuštěním do druhého čtení ochotny o návrhu ve výborech diskutovat, jej nakonec v principu snahy dosáhnout levnějšího bydlení a přinést na trh konkurenci schválí. Ano, čtenář si o mě řekne „chválí své dítě“. Ale vzpomeňte na úvod tohoto článku. Vyprahlá poušť. Pro mladé lidi trauma, pro seniory strašák zda svůj byt udrží. A pro Vás?

Zaprší tedy ještě před volbami alespoň trochu? Být Vámi, tak se na to ptám.

 

 

Autor: Ivan Přikryl | pátek 29.1.2021 9:00 | karma článku: 13,01 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik