Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé zoufalé pokusy o reformu bytové politiky

Při poněkud delším letu letadlem jsem se ve svém počítači pokoušel o retrospektivu svých aktivit v bytové politice v uplynulých letech. Objektivně musím konstatovat, že jsem se zhrozil. 

Proto budu počínaje příštím týdnem pod názvem ZOUFALSTVÍ ČESKÝCH POLITIKŮ V BYTOVÉ POLITICE publikovat asi 7 dílů rekapitulací a návrhů.

Bydlením, a to nejen družstevním, obecně bytovou politikou se zabývám celý svůj profesní život, od roku 1990 na celostátní úrovni včetně práce v mezinárodních organizacích, naší exekutivě i v různých svazích či spolcích.

Po roce 1989 to začalo poměrně slibně. Již v roce 1990 byl již zesnulý Ing. Ota Karen jmenován zmocněncem vlády pro bytovou politiku. Založil rozsáhlé týmy a vytvořil určitou vizi. Pak se ale stal premiérem jiný ekonom (Karen byl spolupracovníkem Oty Šika, který okolo roku 1968 hledal v ekonomii "třetí cestu" a pak je včetně Karena vyloučili s veřejného života), tedy Václav Klaus, který se tímto dílem odborníků nehodlal zabývat. Prý Karen je špatný ekonom a nebude nic číst. Spadlo to pod stůl.

A tak se děly věci. Třeba v roce 1992, dík poslanci Luxovi a jeho omylu, se dostal do transformačního zákona princip povinných převodů družstevních bytů členům - výtečná věc pro jednu generaci, ale dnes již daleká historie likvidace podstatné části bytového družstevnictví. Dnes taková možnost získat byt za desetinu ceny, ba i nižší, neexistuje a existovat nebude. A bohužel politici se mýlili i mnohokrát potom, a mýlí se dodnes. O tom později.

Nedal jsem se tehdy odradit. První vizi jsem psal předsedovi vlády Václavu Klausovi počátkem devadesátých let. Neodmítl, svolal k tomu poradu, jeho koaličním partnerům se líbil například můj návrh na ekonomizaci nájemného, (Kalvoda), který jsem zpracoval, když bezplatný převod milionu státních bytů obcím bez ekonomizace nájemného (což jsem prosadil až jako náměstek za ministra Paroubka v roce 2005) vytvářel obcím značné ztráty a tak je, taktéž hluboko pod tržní cenou, rozprodaly nájemníkům. K rozprodání už není za netržní ceny na trhu nic.

Jinak se ale nedělo nic,, co by dostupnost bydlení i pomoci lidem na okraji společnosti pomáhalo. Sociální bydlení je trvale skloňovaná potřeba bez jakéhokoliv pokusu řešení.

Pak jsem psal prakticky všem dalším premiérům, Zemanovi, Topolánkovi, Sobotkovi, Babišovi i současnému premiéru Fialovi. Většinou premiéři reagovali, Sobotka dokonce svolal na to téma široké grémium odborníků, Babiš mě opakovaně přijal. Premiéru Fialovi to úředníci asi nedali, protože nereagoval vůbec, stejně jako pan prezident Pavel, kterému jsem, povzbuzen jeho inauguračním projevem, také rozsáhlý návrh poslal. Státnické povinnosti jim nedávají čas zabývat se takovými zbytečnými návrhy.

Pokud jde o ministry, objevil jsem v archivu třeba podnět ministryni Jourové, (2013), která mě dokonce na MMR chtěla ale nedocílila souhlasu premiéra. Všechny další ministryně a ministři čelili mému naléhání, ale bez jakéhokoliv výsledku. Ta jedna, co přišla po Věře Jourové dokonce sekci bytové politiky rozprášila a náměstka vyhodila. Raději jí nejmenovat...

Začínám si myslet, že jsem snad žil v blamáži. Léta členství v mezinárodních organizacích, stovka zemí světa, které jsem mohl navštívit, kontakty na experty bytové politiky například v Norsku, Německu, Rakousku, Británii, Francii, studium jejich systémů bytové politiky a snaha o úplnou komplexní reformu tak, aby bydlení bylo i u nás dostupné, abychom nebyli raritou nejen v Evropské unii. Očekávání od příchodu Pirátů do současné vlády - strana mladých lidí přece bude chtít prosadit větší dostupnost bydlení a následné zklamání z jejich naivních vizí, že nás spasí nájemní bydlení obcí a developerů či pouze a jen stavební zákon. (Za proklamované prostředky by nepostavili ani byty pro všechny své členy). Obraz piráta v mých představách měl pásku přes jedno oko, ale v bytové politice je slepota ke komplexní bytové politice (zatím) úplná.

A tak jsem se rozhodl, že od příštího týdne začnu postupně, s uvedením roku zpracování, uvádět ty návrhy na svém blogu. Podotýkám, že mnohá díla byla konzultována s ostatními svazy a spolky - od družstev, přes vlastníky bytů, nájemníky, developery, realitní kancelář až po podnikatele ve stavebnictví či obce. Shodli jsme se na potřebě naši bytovou politiku změnit. Zdá se, že marně.

Netvrdím, že každý den v  příštím týdnu zveřejním jeden článek, mám i jiné povinnosti, nejsem již pár let trvale v České republice. Ale zatím mě to vychází tak na 5 - 7 dílů, budu je postupně číslovat.

Na závěr. Toto není kritika jen některých politických stran, protože ty povětšinou z nicoty nevybočují. Snad jen mnozí poslanci (Jan Birke) předkládali některé zákony o kterých bude také řeč ve Sněmovně, dorazily až před třetí čtení, ale...to bylo vše. Je to apel, aby se politici obrátili na odborné svazy a spolky, vytvořili si tým odborníků praxe a sklonili hlavy před odborným doporučením. Ostatně většinou před zvolením nejen o bytové politice, nevěděli nic. To není ostuda. Neomluvitelné je, když tento rozsáhlý problém neřeší. Tolik úvodem.

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 4.5.2023 10:00 | karma článku: 7,36 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik