Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

Po určitém útlumu cestovního ruchu, způsobeným covidovou krizí se opět objevuje rozšíření fenoménu sdíleného ubytování poskytovaného (nejen) platformou Airbnb. Důkazem je též poněkud diskutabilní snaha Magistrátu města Prahy o jeho omezení a regulaci. Diskutabilní nikoliv co do důvodu ale co do formy a definic. Podle dostupných informací materiál hovoří o krátkodobém pronájmu bytů či nemovitostí ale zdá se, že tato kvalifikace užití nemovitosti není správná.

Jak je zřejmé z občanského zákoníku (§ 2235 odst. 2.)) nelze pro tyto případy opakovaného krátkodobého sdílení použít ustanovení o nájmu bytu. Toto ustanovení přináší definici takto: „Ustanovení tohoto pododdílu (Zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu) se nepoužijí, přenechává-li pronajímatel nájemci byt nebo dům k rekreaci nebo jinému zjevně krátkodobému účelu.

V těchto případech jde o sdílené ubytování. Pojem sdílené ekonomiky je nesporně fenomén 21. století v mnoha oblastech služeb a podnikání. Postupně proniká do různých odvětví, nejčastěji se s ním veřejnost setkává v dopravě (Uber) a sdíleném užívání bytů (Airbnb). A právní úprava či regulace tohoto fenoménu zcela jistě v našem právním řádu, zejména v bydlení, schází.

Prvořadý význam mají správné pojmy o co vlastně jde. Tedy o roli a právní postavení zprostředkovatele služby, většinou IT platformy, poskytovatele (majitele nemovitosti) čili hostitele, který dal určitý prostor, byt, jeho část či nemovitost k nabízení zprostředkovateli, dále hosta, ubytovaného. Každý z uvedených subjektů má odlišné právní postavení a určité povinnosti. Jde o titul vztahu poskytovatele k nabízené službě, distanční zprostředkování i povinnosti dobromravního chování hosta – klienta v neposlední řadě. Tuto ambici nemůže mít Magistrát Prahy ale Parlament relevantní právní úpravou. Takový zákon se de lege ferenda s touto složitou problematikou musí jasně vypořádat. Právní úprava podmínek poskytování sdíleného ubytování distančním způsobem prostřednictvím digitálních platforem, například Airbnb popřípadě dalšími v našem právním řádu absentuje. Bylo by třeba upravit některé pojmy a přinést potřebné definice. Šlo by zejména o pojmy host, hostitel, zprostředkovatel, poskytovatel, upřesnit smysl distančních smluv, které jsou již upraveny právem občanským a podobně.

Regulaci sdílené ekonomiky, stejně jako většinu potřeb a revizi komplexní bytové politiky, tato vláda zatím neřeší. Politici se těmto problémům vyhýbají a v tomto smyslu je třeba Magistrát města Prahy ocenit. Hlavním důvodem pro tvorbu regulací v sektoru sdíleného ubytování je především vznik možných negativních externalit, a to jak ušlý zisk státu v oblasti daňové, tak i nežádoucí změny v sousedství Airbnb, jako je zvýšení hluku, či množství odpadu, či omezená dostupnost bydlení. Také zvyšování cen nájemného či gentrifikace jsou přisuzovány platformám zprostředkovávajícím sdílené ubytování. Nezanedbatelný je také vliv na tradiční odvětví: hotelnictví, jehož zástupci často lobbují za nastavení stejných podmínek.

Lze očekávat nárůst počtu krátkodobých sdílení ve dvojím smyslu – sdílení bytu či nemovitosti spolu s vlastníkem a sdílení nemovitosti opakovaně za účelem ubytování, aniž by v předmětu sdílení poskytovatel byl, a s tím i úměrný nárůst procenta problémů. A přitom nejde zas o tak složitou problematiku. Mám zkušenosti z některých měst ve Spojených státech. Zde je jasně požadován noční klid po 22 hodině, mnohdy se skládá poměrně vysoká kauce, a nějaké párty party studentů či sportovních fanoušků nepřipadají v úvahu. A odpovědnost toho, kdo svoji nemovitost nebo její část k sdílenému ubytování poskytne je jasně definována. Mnohé země též omezují počet poskytnutých dní k ubytování v roce třeba na 90 případů. Jako obvykle v této oblasti – rada pro politiky. Stačí se jen rozhlížet po ostatních státech (nejen) EU. Ale zdá se, že je to doposud marné.

A přitom jde především o to, dát sdílené ekonomice v některých oborech jasná pravidla a stanovit též odpovědnost za stav, kdy se trvale porušují. Bydlení je pro mnohé nedostupné, ale pro některé vhodným prostředkem k investování s poměrně zaručeným ziskem, je-li nemovitost v atraktivní lokalitě. Právě proto je třeba jasných pravidel. Jeden takový pokus již v Poslanecké sněmovně předložen byl. S určitou aktualizací či revizí by mohl být předložen znovu. Ideálně kompetentním ministerstvem. Dočkají se obě strany – hostitel i host takové úpravy?

Vše okolo bydlení žádá komplexní revizi současné bytové politiky. To je věcí MMR. Nechápu proč Pirátská strana tuto oblast tak podceňuje, když se mnohé její aspekty dotýkají právě mladé generace, která (zatím) patří k jejím voličům. Je to škoda promarněné šance. Jak se zpívá v jedné písni: "Některé věci jsou jenom jednou...". I šance být v exekutivě.

 

Autor: Ivan Přikryl | čtvrtek 12.10.2023 8:00 | karma článku: 10,27 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Do třetice všeho (ne)dobrého. Další pokus o reformu bydlení byl opět marný (rok 2014)

Vládě byl v říjnu 2014 předán komplexní materiál o 27 stránkách s konkrétními návrhy právních úprav v příloze. Ale pohnout s ministerstvem pro místní rozvoj bylo opět nemožné. Kromě prázdných diskusí žádný výsledek nepřišel.

10.5.2023 v 9:00 | Karma: 4,14 | Přečteno: 95x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik