Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

 

Toto jsem napsal v lednu 2015:

Pokud si přečtete přiložený článeček, snad pochopíte, že začínáme mít problém, který vláda neřeší. Nevidí, neslyší, asi sama ví, co je správné. A až se nedostatek dostupných bytů a bezdomovectví znásobí, přijde politik a řekne: "prostě to zařídíme".

Vytrvale, již déle, než rok se snažím exekutivu i zákonodárce přesvědčit, že pozornost, kterou věnují bydlení, je nedostatečná. Snáším argumenty a zkušenosti zejména se zemí Evropské unie, které dokazují, že skladba bytového fondu, tedy počty bytů vlastnických, nájemních, družstevních k poměru bytů sociálních je na rozdíl od moderní Evropy rizikový a přinese v řádu několika let značné problémy. A že z tohoto úhlu pohledu jsou kroky vlády neúplné, a tedy ne zcela dostatečné.

Zamýšlím se nad informacemi, které publikují různé instituce – banky, Český statistický úřad, exekutiva. Tak například zpráva, že v roce 2014 banky poskytly 85.900 hypotéčních úvěrů v objemu 143,4 mld. Kč, když v roce 2013 to bylo dokonce 92.000 úvěrů s objemem 149 mld. Kč. Proti tomu stojí čísla ČSU o počtu dokončených bytů – což bylo v celé republice v roce 2014 25.238 bytů, přičemž podle počtu zahájených bytů se takový počet přibližně dokončuje každý rok.

První pohled vede ke spokojenosti. Lidé si půjčují, znamená, že se jim daří, kupují si byty. Všimněme si ale skutečnosti, že z počtu poskytnutých úvěrů jen necelých 30 % posloužilo nákupu bytů nových. Většina zakoupených bytů jsou byty vystavěné v minulých letech ba desetiletích, které vstupují na trh prodejem od původních vlastníků. Za zmínku též stojí fakt, že více než 28 % z tohoto počtu tvoří Praha a Středočeský kraj.

Zdánlivě toto číslo nic nevypovídá. Znamená to však, že v posledních deseti letech změnilo vlastníka téměř 600.000 bytů. Na nedávném semináři o sociálním bydlení byl zveřejněn údaj, že za 25 let bylo s finanční pomocí státu podle různých programů Státního fondu rozvoje bydlení vystavěno ne více než 30.000 bytů, které (s mírnou nadsázkou) můžeme považovat za byty dostupné sociálně slabým občanům. Přičemž podle vládních údajů a koncepcí je bezdomovectvím ohroženo až 100.000 obyvatel, zhruba stejný počet obyvatel žije podle stejných zdrojů v tzv. ubytovnách.

Tyto ubytovny však jen asi z 20 % provozují obce. Ostatní jsou „zařízení“ různé, diametrálně odlišné kvality a úrovně, kde tyto služby smluvně poskytují soukromé osoby. Tento „sektor“ je politiky nazýván „obchodem s chudobou“, neboť v něm ubytovaní platili „nájemné“ pomocí dávek v hmotné nouzi a podle počtu osob, tedy za malý byt kdesi v malém příhraničním městě tolik, co zaplatíte za nájem v centru Prahy.

Toto sice vláda mění, ovšem nesystémově a troufám si říct naivně. Změnou způsobu vyplácení pomoci na úrovni nájemného v místě obvyklého (což je údaj, který dodnes není exaktně definován a v legislativě zakotven co do obsahu) mohou „obchodníci s chudobou“ usoudit, že se jim pronajímání nevyplatí a ubytovny zruší. Břemeno padne na stát a zejména na obce, které ale nemají relevantní nástroje ekonomické i právní, takže lidé skončí na ulici. Obchodník s chudobou nemá prakticky žádnou odpovědnost vůči státu. Kdykoliv může „obchod“ ukončit.

Obávám se ale jiné možnosti, která souvisí s čísly na začátku článku. Například v Děčíně a nejen tam existují dnes celé domy, paneláky, ve kterých původně byty získali nájemníci – od družstva či od obce – a vzniklo v nich společenství vlastníků. „Obchodník s chudobou“ koupí v domě dva, tři byty a nastěhuje do nich tzv. nepřizpůsobivé občany, vesměs nezaměstnané Romy. Nastane úprk ostatních vlastníků, cena bytů dramaticky klesá, z porovnáním z jinými městy na směšnou částku několika málo desítek tisíc korun za byt. Ani ne za rok máte dům s byty ve vlastnictví jedné jediné osoby. On je společenství a rozhoduje o čemkoliv – o výši příspěvků do fondu na opravu (ten nafoukne, aniž by skutečně investoval), služby vybere paušálem který sám určí (dostatečně vysoko, ovšem ani poskytovatel dávek nemá právní nástroj jak jejich oprávněnost kontrolovat).

Takže stát má pocit, že zastavil obchod s chudobou, ale trh jak dravý potok si najde cestu jinak a bude vysávat státní pokladu dál. A chudáci lidé v ubytovnách dál žijí bez naděje na práci, sociální pomoc, začlenění do společnosti, ať si exekutiva říká a plánuje cokoliv.

Mám obavu, že se nám republika rozděluje. Praha, Střední Čechy, Brno, Olomouc, možná další města jsou jedna skupina. Tam doufám spekulant byty nekupuje, aby je pronajímal bezdomovcům – ale – zcela jistě jej nakupují, a počet hypoték to dosvědčuje proto, že byt následně pronajmou jinému a hypotéku splácí vybíraným nájemným. A zejména mladým lidem mnohdy nezbývá než si takové byty s vysokým nájmem pronajmout, chtějí li budovat rodinu. Sami si na hypotéku (zatím) netroufají.

V Evropské unii dobře vědí, že v dostupném a sociálním bydlení trh tyto problémy nevyřeší. Proto v každé zemí EU naleznete nejméně 10 % bytů s ekonomickým, nákladovým nízkým nájemným. Například v Rakousku či Holandsku je to 35 % bytů, Francii 16 %, v Británii bytové asociace disponují 2,5 miliony takových bytů. Jejich forma je různá – družstva, obecně prospěšné bytové společnosti, různé neziskové korporace či asociace. V České republice se zatím nic takového nechystá.

Připravovaný zákon o sociálním bydlení je sice počin chvályhodný, ale svoji koncepci nedostatečný. Certifikovat potřebné občany je sice správné, ale odbýt jejich ubytování zjednodušeně způsobem „obec to zařídí“ připomíná volební heslo jednoho významného politického hnutí, nic víc. (Ostatně právě tato strana drží příslušné nečinné ministerstvo). Až se starostové dozví, co se na ně vláda chystá, měl bych obavu z další pražské defenestrace, tentokrát buď ve Sněmovní ulici, nebo poblíž Vltavy. Zamysleme se prosím, dokud je čas. Je nezbytné bezodkladně začít koncipovat zákon o neziskové společnosti či sociálním družstvu, připravit nástroje pomoci ze strany Státního fondu rozvoje bydlení (který kromě portálu nic významného nekoncipuje), a nebát se pro neziskový sektor využít fondů EU, což bude prospěšnější, než všude přítomná golfová hřiště či cyklostezky.

-x-x-x-

Tolik článek starý 9 let. Všechny vlády od té doby, ať levé, pravé či jakékoliv se reformě bytové politiky usilovně vyhýbají. Kdo bytovou politiku sleduje podrobně ví, že od ODS nemůže čekat v bytové politice nic, za jejich éry se většinou zákony ve vztahu k bydlení přijímaly poslaneckými návrhy, výjimka je košatá úprava nové civilní legislativy, která namísto osvědčených modelů správy vlastnických bytů – například kanadského kondominia, zavedla košaté bytové spoluvlastnictví, což je více scénář na komediální filmy než cesta ke spokojenosti vlastníků. Kdy to skončí? Moc to nevypadá.

Autor: Ivan Přikryl | pátek 1.3.2024 10:00 | karma článku: 11,50 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 161x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Do třetice všeho (ne)dobrého. Další pokus o reformu bydlení byl opět marný (rok 2014)

Vládě byl v říjnu 2014 předán komplexní materiál o 27 stránkách s konkrétními návrhy právních úprav v příloze. Ale pohnout s ministerstvem pro místní rozvoj bylo opět nemožné. Kromě prázdných diskusí žádný výsledek nepřišel.

10.5.2023 v 9:00 | Karma: 4,14 | Přečteno: 95x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik