Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Děkujeme za vysvětlení, které mi ovšem připadá jako poněkud alibistické z pohledu státu. S některými tvrzeními nemohu souhlasit.

1. Ikdyž stát ztratil někdy v roce 1996 majoritu, pořád byl až do roku 1998 největším akcionářem. Pokud by chtěl, mohl se k majoritě opět dostat : byly dispozici akcie na burze, v RIF, případně mohl na valné hromadě prosadit zvýšení ZK. Kdyby ovšem chtěl.

2. Pořád se mluví o tom, že státu nezbývalo nic jiného než prodej minoritního podílu realizovat za cenu určenou znalci. Taky nemusel prodávat vůbec. Prodejní cena nebyla tak vysoká, aby měla fatální dopad na hospodaření státu a navíc i ten minoritní podíl byl pořád dost velký na to, aby bylo možné některá rozhodnutí blokovat, nebi i jen mít nárok na dividendy.

A jednoduchá úvaha : pokud by menšinový podíl nepatřil státu, ale soukromému subjektu, je na místě otázka : prodal by za tuto cenu ? A prodal by vůbec ? Asi těžko.

3. Pokud už připustíme "nutnost" prodeje minoritního podílu, pak se musíme pozastavit nad těmi znaleckými posudky. Pokud byla cena jednoho bytu odhadnuta na úrovni cca 40 tis. Kč, pak se nejednalo zcela jistě o obvyklou tržní cenu, která je definována jako cena dosažená při transakci mezi nezávislými subjekty. Jsem přesvědčen, že skutečná tržní cena byla v Ostravě v daném období zcela jistě vyšší.

4. Kupní smlouva na prodej akcií může obsahovat i další podmínky transakce, na které se smluvní strany dohodnou. Pokud by tedy stát měl zájem nějak řešit záležitost s byty, mohl si takové podmínky stanovit ve smlouvě, např. odprodej bytů zpět státu - dle znaleckých posudků byla jejich cena zanedbatelná.

5. Trestněprávní odpovědnost v souvislosti s přijatým úvěrem na výplatu dividend nebude tak snadné zdůvodnit. Existuje soudní rozhodnutí, které říká, že takový postup je možný. Dále je potřeba vzít v úvahu, že rozhodnutí o výplatě dividend bylo učiněno v době, kdy firma vydělávala a tvrzení, že se nejednalo o péči řádného hospodáře, nebude jednoduché prokázat.

0 0
možnosti
Foto

Jenom upozornění, podnikání je definováno jako jednání za účelem dosažení zisku. Většinový akcionář s ohledem na menšinové vlastníky nikdy tedy nemohl nakládat s byty s nějakými ohledy na sociální aspekty situace nájemníků.

0 0
možnosti
MV

1) Důležitá věc ohledně bytů - ty do OKD při přípravě privatizace zařadil VLADIMÍR DLOUHÝ (původně to byly státní byty, které ODK nepatřily).

2) další důležitá věc je, že stát ztratil majoritu v roce 1997 - kdopak asi tehdy vládl?

3) po ztrátě majority stát vlastnil 46% - na poslední chvíli se snažil odkoupit 5% od obcí (které podíl získaly zdarma v rámci privatizace) - obce však prodaly podíl Prosovi a tím definitivně stát přišel o majoritu.

Vláda ČSSD pak prodávala již pouze minoritní podíl - hlavním viníkem zpackané privatizace jsou vlády ODS (Klaus), ODA (Dlouhý) a KDU-ČSL (Kalousek).

0 0
možnosti
NM

...;-O no už se to blíží ale stejně se to nedovíme ale je možnost až po volbách a to se budeme divit;-O;-O

0 0
možnosti
JN

To je moc dlouhý vysvětlování tunelu století. Že se pod to podepsali socani, je jasné (zejména Bohuš).

3 0
možnosti
RC

Ja jen porad nechapu, proc ma byt Bakala gauner proto, ze neprodaval byty, jak rikal pred lety Zeman, nebo Zaoralek.

Mohou rikat, ze je gauner, ze polozil OKD, ale ty byty proste privatizovat nemusel, nebo snad ano? I z Vaseho clanku vyplyva, ze nikoliv.

0 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 14,57
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik