Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je to prosté a ne že ne. Chceš bydlet v Praze? Zaplatíš 4x tolik než na venkově a úměrně tomu i v jiných velkých městech.

0 0
možnosti
Foto

Je třeba z trhu vytlačit developery, spekulanty, a začít stavět byty ve státní režii.

Pro začátek by ale pomohlo zrušit darebácké DPH státu na bytovou výstavbu.

0 5
možnosti

O74t65a 77K42i38n94c

28. 4. 2019 0:17

A nejraději byste všechny byty znárodnil, což je vám podobné. Rv

1 0
možnosti
Foto

J51a45n 52Š49i75k

27. 4. 2019 13:19

Myslím, že nemáte ve všem pravdu. Ano, je špatné, že se skoro nestaví. Jenže ono by se to stavělo, kdyby se to účastněným stranám vyplatilo. Navíc bytů zase tak málo není. Jen se lidé musí smířit s tím, že ne každý bude bydlet ve svém, hlavně ve velkých městech. Když někdo půjde na Moravu na menší vesnici, dům si může koupit nebo postavit za rozumnou cenu. Bude mít ale výrazně menší plat a vyžití než člověk, který vydělává v Praze. Ten tam ale na vlastní bydlení nedosáhne ani tak. Nezbyde mu tedy nic jiného než bydlet v nájmu. Přijde mi, jako by se v této otázce hledala spravedlnost. Jenže ona nikdy nebude, svět spravedlivý není. Každý ve svém bydlet nemůže, ani ve velkých městech. Stát má podporovat výstavbu, ale hlavně nájemních bytů. Pro stavbu vlastního bydlení má jen vytvářet jednoduchou legislativu.

4 0
možnosti

Nemyslím si, že zrychlené stavební řízení nějak výrazně změní situaci na trhu s byty. U nás developeři staví nové byty o sto šest, jenže - 3+kk za 4,1 mio; 1+1 za 3,5 mio, ovšem je otázkou, kdo si takové byty v okresním městě bude moci koupit.

V pořadu Jílkové rovněž zaznělo, že se u nás úplně zapomnělo na družstevní výstavbu, která má u nás tradici už od dob R-U. Různá stavební bytová družstva státních úředníků, zaměstnanců a dalších osob, která mohla stavět nové městské čtvrti s výhodou různých slev, tu existovala už v prvním desetiletí 20. století. To je zřejmě jedna z mála cest, jak mohou přijít k bytu i lidé s nižšímu příjmy.

Družstevní forma bydlení je oblíbená a hojně rozšířená ve Skandinávii; stačí počáteční vklad a pak se dluh umořuje měsíčními platbami. Výhodu to má např. i v tom, že když starý člověk nemá na poplatky za bydlení, nikdo ho nevystěhuje, ale dlužná částka se pak odečte od hodnoty bytu při konečném vypořádání.

1 0
možnosti

J66i62ř88í 60H74o20r33á68k

27. 4. 2019 16:32

Obecně platí, že družstevní vlastnictví je vůbec nejhorší forma organizace vlastnictví. Kdyby to bylo tak skvělé, jak se líčí, tak by družstev bylo, jak hub po dešti. Trh s bydlením deformuje především stát. Zkostnatělým územním plánováním, několikakolovým stavebním povolováním, a nesmyslnými daněmi a poplatky: DPH z pozemku, 15-21 procentním DPH z výstavby, čtyřprocentní daní z nabytí nemovitosti, poplatek za vynětí z půdního fondu. Ze stavby za 5 miliónů se odvede státu téměř jeden milión, na druhé straně, kdo se nestará o bydlení, tak mu ho stát zaplatí.

1 0
možnosti
Foto

Jedna skupina obyvatel se tady na hypotéky dře jako koně a druhá skupina obyvatel [>-]Česka - aniž by přitom hnula jedním prstem - si bydlí na účet státu zdarma. Otázka zní: "Zda je to normální??". Není a může za to kdo - no přece, a to přes veškeré svoje vládní sliby (protože to dovolí a vůbec ani dodnes neví, co s tím!!) - premiér Babiš. 8-o!!

7 0
možnosti

Nic nového pod sluncem. Jedna skupina obyvatel si pořídila bydlení za vlastní prostředky, ta zvýhodněná, která získala státní nebo obecní byt jej mohla zprivatizovat za zlomek jeho tržní ceny.

A to už nepřipomínám majitele bytů, kteří když se v 90. letech chtěli dostat do svého vlastního bytu, museli nájemníkovi za své peníze obstarat stejně kvalitní náhradní byt.

5 0
možnosti

Je dlouhé, nudné a navíc i zcestné. Na bydlení není žádný nárok. Přesněji - nikdo nemá nárok na to, aby se ostatní skládali na jeho bydlení tam, kde bydlet chce. Pokud někde bydlet chci, musím si to zasloužit.

A pokud se domnívám, že z nějakého důvodu mám nárok na sociální bydlení, potom musím přijmout takové řešení, které se mi nabízí, nikoli takové, které si nadiktuji.

Ergo - tisíckrát ohrané, ale přesto naprosto nezpochybnitelné - pokud nemám na to, abych bydle v Praze, Brně či jiném větším centru, tak tam prostě bydlet nemůžu. A pokud jsem tak dobrej, že mě v Praze, Brně či jiném větším centru potřebují, ať mi na to bydlení přispějí ti, kteří mě potřebují.

14 0
možnosti

Vždyť člověk k životu potřebuje více vodu a jídlo, než bydlení. To nám předvádějí již desetiletí tzv. bezdomovci. Tak budeme jídlo a vodu rozdávat? A co je to "rozumná cena". Prostě do Prahy a Brna se stěhuje moc lidí a všichni nemůžou bydlet v Praze na Vinohradech. Tady funguje trh. Když je něčeho málo, tak jeho cena stoupá. Ostatně stejné je to v centru Londýna, Paříže a Madridu např.

10 0
možnosti
Foto

No vidíte v našem městě, které má 50 000 obyvatel je bytů dost. Střed města je prázdný, protože komunisté stavěly paneláky kolem města a staré byty bouraly. Družstva inzerují nabídky volných bytů. Přitom u nás je koncetrován sklářský průmysl, továrny vyrabějící porcelánové výrobky a tak dál. Dcera s manželem sehnal byt 3+ 1 u lesa za 400 000 Kč. Sehnala, to je přemrštěné. Vybírala si byt, který jim bude vyhovovat a bude se líbit. Je vždy drahé to, čeho je málo a to je bytů. Pokud se nezrychlí vyřizování stavebních povolení bude to stále bída.

4 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik