Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Pár poznámek:

1. Všechny Vámi kritizované kroky nabyly realizovány jen v OKD. Byly realizovány obecně. Zejména pak snížení (v jiných podnicích naopak zvýšení) podílu státu po dohledání reálného majetku. Vycházelo se z toho, že chybné ocenění v okamžiku privatizace (způsobené "socialistickým" vedením soupisu majetků, zejména pak bord.. v katastrálním rejstříku) jde na vrub státu, který vydal nekryté akcie (nebo naopak nevydal dost akcií odpovídajících majetku). Domnívám se, že tento krok odpovídal realitě. Takže nic mimořádného v reálu.

2. Požadován není jen prodej bytů. Vždy byl a je požadován prodej p o d c e n o u. Výrazně pod cenou. I kdyby byl stát většinovým akcionářem - opravdu věříte, že by představenstvo bylo sebevrahem, aby takový prodej realizovalo. Že by menšinoví akcionáři nežádali náhradu škody a nežalovali členy představenstva pro trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku?

3. "Stát", tedy obecně chybující politici, mohl jistě s mnoha podniky ledasco udělat. Různě je restrukturalizovat. Správně to (až na výjimky) neudělal. Nechal to na budoucí majitele. Přece proto privatizoval, aby s majetky nakládali uvážlivě noví majitelé!

Nemyslím si, že kroky vlád v první dekádě ČR byly chybami - pokud ovšem nepovažujeme za chybný celý privatizační koncept (což, podle mne, není).

Naopak jsem rád, že jste poukázal na fakt, že "veřejná společnost s ručením omezeným" (jak zní výstižný název a.s. v angličtině) je založena proto, aby byl společník/akcionář odříznut od vlastní společnosti. Že tedy akcionář neodpovídá za dění společnosti. Jen by to někdo měl říci panu Babišovi, který pana Bakalu neustále napadá, jako by on byl za společnost odpovědný.

0 0
možnosti
PB

P53e87t40r 47B56u93r37i38a34n

15. 5. 2019 10:15

Zajímavý rozbor...karma.

0 0
možnosti
Foto

Byty OKD nebyly ničím jiným než tím, čemu se za minulého režimu říkalo „podnikové byty“. Postavily je různé tehdejší „firmy“ s různou podporou státu a jejich osud – a osud jejich nájemníků – byl vcelku všude stejný: na počátku devadesátých let se podnikové byty staly součástí privatizačních projektů. Podnikové byty se staly nájemními byty jako všechny ostatní byty. Jen jejich pronajímatelem nebyl stát ani obec, ani restituent, ale firma, která si je koupila spolu s privatizovaným podnikem. Tak tomu bylo u bytů Škody, Českých drah, Aera, Setuzy, hutí, strojírenských závodů atd. atd. A konečně i u bytů OKD. Do devadesátých let se vrátit nelze Někteří tvrdí, že u bytů OKD k pochybení došlo již na počátku devadesátých let, kdy do privatizačních projektů byly zařazeny „protiprávně“ i podnikové byty. To je možné, ale žádný praktický význam tato námitka nemá. Netýká se to jen bytů OKD, ale všech podnikových bytů bývalých podniků zařazených v celé republice do privatizace. Taková náprava již není možná.Byty podle našeho práva však nelze bez dalšího prodávat. Byt není nemovitost, která může být předmětem prodeje, je jen součástí jiné nemovitosti – domu – a součást samostatně prodávat nelze. Byty totiž musí být nejprve vyčleněny jako jednotka ve smyslu zák. č. 72/1994 Sb. a teprve pak je možné, aby tyto jednotky byly předmětem prodeje. Nájemci takových bytů pak mají předkupní právo k těmto bytům, pokud se ovšem majitel domu rozhodne prodávat jednotlivé byty, resp. vyčleněné jednotky. Pokud však pronajímatel převádí vlastnictví celého domu, nikoliv jednotlivých bytů, pak nájemci bytů předkupní právo nemají.

Pramen : Advokátní komora.

2 0
možnosti
RC

Standardni zpusob reseni podnikovych bytu ovsem mel byt ten, ze mely byt prevedeny na obec, coz jsou zase byty jinych podniku, ktere znam ja. Ale jinak samozrejme vsechny dusledky pro najemniky, jsou podle prava.

1 0
možnosti
RC

Jeste male doplneni - najemnici bytu OKD stale cekaji na privatizaci, kterou jim slibili politici. Nadavaji, ze plati nehorazne najemne a penize se nevraci do rekonstrukci. Byt v Karvine jeste pred par mesici stal pul mega, v Ostrave mega, kdyby si ti najmenici kdysi davno vzali hypo a koupili si vlastni byt, platili by stejne penize jako za najemne, ale uz by byli davno ve vlastnim. A ze si to nemohli dovolit? Dobre placeni hornici take ne?

3 0
možnosti
RC

a oni stale cekaji a nadavaji, ze je nekdo okradl o "jejich" byty....

2 0
možnosti
VB

Máte pravdu, ale je to marné, tohle davu nevysvětlíte.

PS: Víte, když jsem z médií poprvé slyšel ocenění podílu na 4 mld. Kč, tak jsem si řekl...zavřít. Na to nepotřebuji 17 dalších znaleckých metod.

2 0
možnosti
VH

Zavřít už proto, že se oceňuje majetek matky, když se prodává celá skupina (koncern).

Od premiére, přes ministry financí, průmyslu až po znalce. Jak vidíte, nic se nestalo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik