Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J64a20n 27R50á31ž

19. 12. 2021 11:52

Souhlasím s panem Kšírem, že stát se nemá starat o byty a že rozhodně není úlohou státu starat se o bydlení lidí. Stát ale musí vytvořit podmínky, aby se vyrovnala nabídky s poptávkou i u bytů. Ale tp neznamená, že by stát měl nějakou povinnost sám byty stavět!

S panem Přikrylem jsem ve shodě, že je špatné, když stát ignoruje fakt, že byty, to jest nemovitosti které jsou učeny k bydlení, jsou využívány k hotelovému bydlení a jinému podnikání, že zákonný rámec pro bytová družstva vůbec neodpovídá 21. století a také daň z nemovitostí je velice špatně nastavena, protože nezohledňuje fakt, že byty také reálně jsou využívány k podnikání.

Extrémně nízké zdanění nemovitostí je jedním z důvodů, proč např. v Praze, bylo podle statistických údajů v roce 2019 25000 bytů trvale neobývaných a 41000 bytů slouží k podnikání. Je proti zdravému rozumu, aby nemovitosti určené kolaudačním rozhodnutím k bydlení, mohly být využívány k podnikání, to jest k hotelovému ubytování nebo jako kanceláře, obchody, kosmetická studia, ordinace nebo ateliéry a byly zatíženy ve světě nebývale nízkým zdaněním.

PS. Samostatnou kapitolou je občanský zákoník se svými přímo zrůdně nastavenými podmínkami nájemního bydlení, které neumožňují majitelům bytů uzavřít se zájemcem o bydlení pro obě strany spravedlivou nájemní smlouvu. Ale to je na jinou debatu.

0 0
možnosti
Foto

Stát se nemá starat o byty a bydlení lidí. Stát se má nanejvýš starat o to, aby lidé mohli s co nejmenšími překážkami podnikat, pracovat a také chránit jejich vlastnická práva.

2 0
možnosti
JL

Pane Ivane Přikryle. Clanek dlouhy s podkladem stareho mysleni. Jen jedno s vami souhlasim. Pravidla na vystavbu a tim na kvalitu teto vystavby. Jinak zadate presne to, co jsme zanechaly po roce 89 minulosti.

Hovori k vam budovatel RD v roce 2000.

1 0
možnosti
Foto

Co to je bytová politika? Strana uklizeného pokoje, Demokraticky sdílená lednice, Svobodné použití záchodu? Stát je tu od toho, aby nastavil férové pravidla v podobě, že pronajímatel má právo si určit pravidla, podle kterých byt pronajímá, v případě sporu je smlouva ten nejvyšší dokument. Víc od státu v oblasti bydlení nechci.

4 0
možnosti
JR

J74a61n 55R54á93ž

19. 12. 2021 12:15

R^

O zcela absurdním právním rámci nájemní smlouvy se hodně mluví, ale tuto absurdnost dokonale pochopí jen ten, kdo vlastní nájemní byty a chce , lépe řečeno měl by se, tohoto právního rámce držet. Mne to například zcela odradilo investovat do nájemních bytů a raději jsem směřoval své investice do pronájmu komerčních nemovitostí.

0 0
možnosti
Foto

Problém s byty saozřejmě existuje. Položil jste si však otázku, jestli je ten problém aktuálně nejvíc nejdůležitější?

0 0
možnosti
JR

J23a94n 81R59á25ž

19. 12. 2021 11:58

Velká množina občanů problém s byty považuje aktuálně pro sebe za nejdůležitější a proto , je prospěšné vést veřejnou debatu nad příčinami trvání tohoto problému.

0 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik