Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, je pravda, že akciová společnost je svébytnou právnickou osobou. A akciový podíl je podílem na hlasovacích právech akcionáře, rozhodování o využití zisku a podílu na vyplaceném zisku.

Ovšem při prodeji podílu může prodávající stanovit cenu jakkoliv (je to zboží) - jde jen o to, zda nalezne kupce. (Poznámka: Vy argumentujete, jako by stát musel prodat. Nevím proč, pane Přikryle.)

Hodnocení ceny společnosti lze provést (podle učebnic) třemi způsoby:

- Dle účetní hodnoty veškerého majetku společnosti (z konzolidované Rozvahy). Jednoduché, ale o to klamavější.

- Oceněním substitucí - cenou nového pořízení (opotřebovaného) majetku. Vhodné možná pro nemovitost, těžko tak oceníte hodnotu dolu.

- Oceněním očekávaných budoucích výnosů (zpravidla za osm let). Suma těchto výnosů se považuje za cenu podniku. Odhad vychází z konzolidovaného Výkazu zisku a ztrát. Je třeba samozřejmě korigovat o očekávané jednorázové náklady. Ale hrubý odhad (který by v případě OKD ukázal významný nesoulad s oceněním v posudku) si mohl udělat každý. Tedy i odpovědní: laxní ministr průmyslu, neschopný ministr financí i "důležitý" ministerský předseda. Kdyby ovšem chtěli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 14,57
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik